dimarts, 15 d’octubre del 2013

Ruta gastronòmica del corder per la ciutat de Gandesa (I)


Gandesa és la capital de la comarca de la Terra Alta, nus de comunicacions, centre de serveis, nucli històric i parada obligatòria per als amants del bon vi i la bona taula. Passejant pels seus carrers descobrirem cases pairals monumentals, arcs i porxos de carreus, arquitectura romànica i modernista en forma d'església i de catedral... del vi.

Els carrers i places de Gandesa amaguen també altres tresors, en aquest cas gastronòmics, que podrem gaudir aquests dies aprofitant les Jornades del Corder de la Terra Alta. La primera parada la farem al restaurant Ginebrals, un local relativament nou a la ciutat [2011], situat al carrer de la Carretera de Vilalba, 21, molt a la vora mateix del Centre del Vi i de l'Oli, on es poden adquirir vins i olis de tots els pobles de la Terra Alta.

Als Ginebrals ens rep Anna Palomé, la cap de sala del restaurant. Ens explica que participa a les jornades gastronòmiques des de l'any de la fundació del restaurant, el 2011, i des de llavors és fixa en la programació d'aquest esdeveniment. En aquesta ocasió presenta un menú a base de croquetes de rostit, tàrtar de verdures i raïms amb crema d'ametles i corder farcit  de foie acompanyat de xips de iuca, moniato i patates. De postres, pastís de xocolate amb taronja. El celler, a base de vins locals, encapçalat per un Edetària blanc, un Templari negre de Bàrbara Forés, el meteix celler que presenta el vi dolç natural per a maridar amb les postres. Aigües i cafès per 30 euros el comensal.


Ens desplacem a un altre punt de la ciutat, a l'entrada mateix venint de Móra d'Ebre, hi ha l'Hotel Piqué, tot un clàssic de l'hostaleria a la capital de la Terra Alta. El Piqué sempre és una aposta segura per al bon gurmet. Local ampli, bon aparcament i servei professional acompanyen l'excel·len menú de les V Jornades Gastronòmiques del Corder que ens presenta aquest establiment.

Per començar, el Piqué planteja uns entrants d'amanida tèbia de bolets amb reducció balsàmica de figues. De primer, bunyols de bacallà, i de tall, espatla de corder al forn amb romer i vi ranci: aposta segura. Les postres, fabiola de cafè amb crema anglesa i gelat de coco. Els vins, tots de Gandesa, són Vinyes del Grau, del prestigiós vinater local Josep Vicens, i  Gandesola blanc, del Celler Cooperatiu. Les begudes es rematen amb mistela blanca o vi ranci, també de la cooperativa local. Amb aigües i cafès, 30 euros.

Al mateix carrer que el Piqué, l'avinguda de Catalunya, però al costat mateix de la plaça de la Farola, trobem el més nou dels restaurants de la ciutat que participen a les Jornades del Corder d'enguany. Es tracta del Sibarites, un restaurant petit i acollidor on podem acompanyar la punxadeta (tapa local) tot degustant  una copa de vins de qualitat de la Terra Alta, especialment seleccionats per l'assessor enològic de la casa.

El Sibarites enceta el seu menú del corder amb una punxada de la casa i una degustació d'oli d'oliva verge extra DOP Terra Alta. De primer proposa arròs melós de corder i espàrrecs verds amb encenalls de foie i xips de carxofa. De segon, jarret de corder confitat amb romer, ceps i puré de patata Parmentier. De postres, assortiment de formatges amb cremós de codony o tatén de maçana amb crema de llet semimuntada de lavanda.

El celler d'aquest menú és molt remarcable: Mas d'en Pol blanc 2012, del Celler Clua de Vilalba dels Arcs; Llàgrimes de tardor blanc 100% garnatxa blanca 2010, de l'Agrícola Sant Josep de Bot; Somdinou negre 2011, del Celler Cooperatiu de Gandesa, i Prohom negre roure 2012, del Celler Coma d'en Pou, de Gandesa. Una veritable simfonia de terraaltes. Aigües i cafès, per 30 euros el comensal.

En fi... Continuarem un altre dia la ruta dels restaurants de Gandesa visitant dos establiments situats fora del nucli urbà i en indrets privilegiats: la Fontcalda i el coll del Moro. Fins aviat!


Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder