diumenge, 20 d’octubre del 2013

Ruta gastronòmica del corder per la ciutat de Gandesa (II)

 
Continuem la nostra ruta gastronòmica del corder per la capital de la Terra Alta fent estada a dos restaurants que se situen fora del nucli urbà, en dos indrets singulars i molt interessants de visitar. Es tracta dels restaurants Fontcalda i Coll del Moro, que com el seu nom indica es troben ubicats, respectivament, al santuari i antic balneari de la Fontcalda i al paratge del Coll del Moro.

Anem a pams. En primer lloc ens dirigim a un dels indrets més bonics i singulars del terme de Gandesa, el paratge de la Fontcalda, antiga estació termal i lloc de devoció de la Mare de Déu de la Fontcada, on se situa el seu santuari. Ubicat prop del riu Canaletes, aquest magnífic espai natural deu el seu nom a la presència d'una font d'aigua medicinal que brolla a 28 graus de temperatura, just a l'esquerra del riu Canaletes.

El restaurant la Fontcalda forma part del complex que hi ha a la zona (riu, zona d'acampada, santuari, refugi, diferents edificacions i serveis, i Via Verda pròxima). Allí ens trobem amb Eli Valimanya, qui ens explica que aquest establiment participa des de la primera edició a les Jornades Gastronòmiques del Corder. Es tracta d'un establiment que dóna servei als excursionistes, als romeus, als estadants de la zona d'acampanda i als molts ciclistes que circulen per la Via Verda. La cuina del Fontcalda és casolana i feta a la brasa, amb productes de proximitat.

La seua proposta d'enguany inclosa a les Jornades del Corder costa d'uns entrants a base de torradetes amb embotits, amanida de bolets i costellers arrebossades amb patates panaderes i bolets. Les postres, tradicionals: crema catalana. El celler del menú l'integren els Via Terra blanc i negre del celler gandesà Edetària, i mistela blanca del Celler Cooperatiu local. Aigües i cafès al preu de 25 euros.

El darrer establiment que completa la ruta del corder de Gandesa és el Coll del Moro, ubicat a peu de la carretera Nacional 420, a uns pocs quilòmetres de Gandesa en direcció a Caseres i Calaceit. Des d'aquest indret es divisen espectaculars panoràmiques a les serres de Cavalls i de Pàndols, i també divisem la zona de Batea, Vilalba dels Arcs i la Fatarella. Una esplèndida miranda a bona part de la Terra Alta. També hi ha a la vora el jaciment arqueològic del Coll del Moro i el lloc de comandament de Franco durant la Batalla de l'Ebre. Tot plegat configuren un seguit de motius i excuses per visitar aquest indret i fer parada al restaurant Coll del Moro.

El menú que ens presenta aquest establiment amb motiu de els Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta s'inicia amb una original sopa de patates xips i parmesà. Continua amb un suculent pastís de fruits del mar i es remata amb unes costelletes de xai amb crosta. De postres, una altra sopa, en aquesta ocasió de pinya amb gelat de coco. Per beure i degustae, el Via Terra blanc, d'Edetària, i el Borretes negre, de Vidal Balart, tots dos cellers ubicats a la ciutat. Aigües i cafès per 31 euros.

I fins aquí el recorregut pels cinc restaurants gandesans que participen a les Jornades Gastronòmiques del Corder d'enguany. De ben segur que no ens defraudaran.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder