dimecres, 25 de setembre de 2013

Horta de Sant Joan oferix sis maneres diferents de gaudir de les Jornades Gastronòmiques del Corder (I)

 
Horta de Sant Joan és la població que oferix més maneres diferents de gaudir de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta. Un total de sis establiments de la població s'han sumat enguany a aquesta iniciativa: Can Joan, Can Parrado, Mas del Cigarrer, Miralles, Venta la Parra i Venta del Romé.

L'oferta gastronòmica i d'allotjament d'Horta de Sant Joan és àmplia i de qualitat, com ho són els atractius paratges i raconades naturals, l'arquitectura monumental i l'activitat social i cultural que ofereix al visitant aquesta població dels Ports. I és que Horta concentra molts al·licients i motius per ser visitada i gaudir dels seus encancs i de l'hospitalitat dels seus veïns.


Aquesta primera entrega de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta dedicada a Horta de Sant Joan la comencem a la Venta del Romé, ubicada a la carretera que comunica la vila amb Tortosa i Vall-de-roures. Enrique Andrés i M. Carme Sebastià ens expliquen que participen "des de sempre" a les Jornades del Corder amb una cuina "casolana i de temporada", amb ingredients "d'aquí, ja que si tenim bon producte a la vora per què l'hem d'anar a buscar fora?"

El seu menú de les Jornades es compon d'una cassoleta de pagès del mas de Fandos i un ternasco al forn. Per rematar l'àpat, la Venta del Romé ens proposa una coca de maçana gruixuda. Tot plegat acompanyat amb vi negre de Batea i mistela negra de Bot.

Entrem al nucli urbà per visitar el Restaurant Miralles, tot un clàssic de la gastronomia hortalana i terraltiva. Regentat per Salvador Miralles i família,  aquest establiment és punt de parada obligada per als molts turistes i visitants que rep durant tot l'any Horta de Sant Joan. 

La proposta del Restaurant Miralles durant les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta es basa en producte de qualitat i fogons a mig camí entre la tradició i la innovació. Musaka cruixent de corder, bombó de costelletes de corder amb samfaina i quallada de llet d'ovella i gelat de mel i pinyons, és el suggerent menú que ens oferix la família Miralles. Per a beure, vins de la terra: tant el blanc com el negre són d'Horta de Sant Joan.




I acabem la nostra primera entrega de la ruta gastronòmica per Horta de Sant Joan amb una altra opció situada fora vila: el Mas del Cigarrer, ubicat a la carretera entre Bot i Horta. Són tres bonics edificis de pedra que criden a aturar-s'hi a les persones que circulen per la via. És un restaurant però també un allotjament agroturístic, envoltat de natura i vegetació, a una distància equidistant entre Bot i Horta.

Per les Jornades del Corder, aquest establiment oferix uns aperitius de la casa, una torrada d'escalivada amb formatge de cabra gratinat, i com a plat principal el ternasco amb mel i fines herbes. De postres, un gelat casolà de vainilla amb caramel i avellanes, que posa el contrapunt dolç a un àpat magnífic. El celler del menú està compost íntegrament per vins de l'Agrícola Sant Josep de Bot: blanc, negre i dolç.



Pròximament continuarem parlant d'Horta de Sant Joan i de la seua àmplia, variada i atractiva participació en aquestes V Jornades Ganstronòmiques del Corder de la Terra Alta. Fins a la propera!


dimarts, 24 de setembre de 2013

Josep Montoya, el xef de Can Josep de Bot, amant de la cuina catalana amb accent terraltí

Josep Montoya és el xef del restaurant Can Josep, de Bot. El seu establiment està especialitzat en cuina catalana, però "cuina catalana de la Terra Alta", matisa. Assegura que aquest concepte "coste d'explicar" però es tracta de la cuina catalana de tota la vida "amb la personalitat del nostre paisatge, del nostre clima i, sobretot, dels nostres productes de la terra". La defioneix com "una cuina senzilla, pagesa, de recursos bàsics, però amb tot el gust i el caràcter terraltí".

Can Josep selecciona acuradament els productes que inclou en la seua carta i els seus menús. Són productes de la terra, de quilòmetre zero, de primera qualitat. Cuinats amb amor i servits en un menjador acollidor amb magnífiques vistes a les muntanyes properes i a la Via Verda de la Terra Alta.

Montoya explica amb orgull que és un dels restaurants de la comarca que participa des del primer dia a les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta. El seu meú d'enguany està compost per una punxadeta de pa amb tomàquet i llonganissa, un arròs del Delta de l'Ebre amb bolets dels Ports i, com a plat principal, pit de corder amb naps i regalèssia cuinat al forn a baixa temperatura. De postres? "Pastisset de moniato amb gelat de vainilla", explica el cuiner de Can Josep.

I per beure, el meú inclou una acurada selecció de vins de Bot, tant de l'Agrícola Sant Josep com del Celler Cal Mariscal: blanc, negre i dolç.

No ho dubteu, si us atanseu a Bot o si aneu de pas fent la Via Verda, atureu-vos a Can Josep: qualitat, bon servei, tracte familiar i, sobretot, bona taula.

dilluns, 23 de setembre de 2013

Lluís Borrull ens explica els secrets del restaurant Can Barrina, d'Arnes

Can Barrina és el restaurant de referència d'Arnes. Famós pels seus plats de peix, portat a la Terra Alta des de la llotja de la Ràpita, també se'l coneix  per les seues bones carns. Lluís Borrull ens explica que el seu establiment participa a les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta des de la primera edició.

A Can Barrina es té especial cura per oferir plats amb sabor autèntic. "Una de les característiques de casa nostra és la conservació de receptes antigues, tradicionals, com ara la preparació del corder a l'estil dels pastors, tal com el preparaven quan anaven a pasturar al camp", explica Borrull. En aquesta edició de les Jornades, Can Barrina presenta un menú "senzill però saborós", amb uns entrants a base de pernil de Terol, una amanida de formatge i una espatla de corder amb salsa d'herbes, possiblement una de les receptes de corder més tradicionals i més valorades pels paladars més exigents.

Però ja hem dit que Can Barrina és famós per ser un dels millors restaurants de peix de terra endins. "Nosaltres treballem el peix fresc des de sempre, de Sant Carles de la Ràpita, tot i que ens estem introduint cada vegada més en plats de caça: perdiu salvatge, cabra..." Quant a les postres -no podia ser d'altra manera- destaca la utilització de la mel (quallades i brossat amb mel, cóc amb mel...), producte local que ha donat nom al poble i municipi d'Arnes.

Ah, i per acabar, Lluís Borrull ens fa notar la carta de vins: "El nostre celler està compost cent per cent per vins de la DO Terra Alta. Deu ser un dels pocs restaurants que només servix vi de la comarca".

Ja ho sabeu, Can Barrina, una bona elecció per assaborir amb plenitud les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, per gaudir al màxim de la bellesa de l'arquitectura i el paisatge d'Arnes, i per endolcir-se la vida amb l'exquisida mel de les abelles arneroles. Bon profit.



diumenge, 22 de setembre de 2013

Els vint restaurants participants a les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

Aquesta és la relació dels restaurants participants a les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta. Tots ofereixen menús complets durant els dies de les Jornades, que consten d'entrants, primer plat, segon plat (corder), postres, vins DO Terra Alta, aigües i cafès. Tot cuinat i amanit amb oli DOP Terra Alta.

Tot seguit es detalla només el plat principal del menú, a base de corder. Els preus, amb IVA inclòs, són per persona i menú complet.





Els vint restaurants:

Can Barrina (Arnes, tel. 977 43 51 37 - 608 03 54 12): Espatla de corder amb salsa d'herbes. 25 euros.

Miravall (Batea, tel. 977 43 04 85): Corder a l'aroma de sajolida al forn amb verduretes de temporada. 30 euros.

Can Josep (Bot, tel. 42 82 40): Pit de corder amb naps i regalèssia. 25 euros.

Ca la Guaria (Caseres, tel. 977 43 19 32 - 619 85 30 36): Corder a la pedra amb escalivada. 29 euros.

Cal Pelegrí (Corbera d'Ebre, tel. 977 05 50 22 - 670 24 64 60): Corder amb salsa curri. 20 euros.

La Casa Ecològica (La Fatarella, tel. 977 41 36 05): Lletó a la milanesa amb guarnició. 25 euros.

Coll del Moro (Gandesa, tel. 977 42 12 02): Costelles de xai amb crosta. 31 euros.

La Fontcalda (Santuari de la Fontcalda de Gandesa, tel. 977 42 08 54 - 977 42 83 06 - 627 67 64 19): Costelles de corder arrebossades amb patates panaderes i bolets. 25 euros.

Ginebrals (Gandesa, tel. 977 42 16 58 - 696 09 61 95): Corder farcit de foie acompanyat de xips de iuca, moniato i patates. 30 euros.

Piqué (Gandesa, tel. 977 42 00 68): Espatla de corder al forn amb romer i vi ranci. 30 euros.

Sibarites (Gandesa, tel. 977 42 13 50): Jarret de corder confitat amb romer, ceps i puré de patata Parmentier. 30 euros.

Can Joan (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 57 14): Corder a la brasa amb guarnició. 25 euros.

Can Parrado (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 56 28): Corder amb mel i romer. 28 euros.

Mas del Cigarrer (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 51 53 - 649 89 30 90): Ternasco amb mel i fines herbes. 35 euros.

Miralles (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 55 55): Bombó de costelletes de corder amb samfaina. 25 euros.

Venta la Parra (Horta de Sant Joan, tel. 977 26 30 47 - 690 29 42 83): Costelles de corder a la brasa amb guarnició o ternasco al forn de llenya. 25 euros.

Venta del Romé (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 54 70 - 699 84 22 02): Espatleta de ternasco al forn. 35 euros.

Àngel (El Pinell de Brai, tel. 977 42 62 35): Carn de corder amb escalivada i patates al forn. 26 euros.

Port Massaluca (La Pobla de Massaluca, tel. 977 26 30 90 - 630 40 46 89): Corder a la brasa amb guarnició. 19 euros.

Nou Moderno (Vilalba dels Arcs, tel. 977 43 80 12 - 977 43 82 04): Braó de corder amb reducció especiada de garnatxa blanca i herbes del ma. 35 euros.




M. Rosa Vallespí: "Any rere any hem aconseguit augmentar la participació a les Jornades del Corder"

Maria Rosa Vallespí és la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria (AEH) de la Terra Alta, entitat que agrupa el sector de la restauració en l'àmbit comarcal i una de les principals impulsores de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta. Vallespí opina que la història de les Jornades del Corder és una història d'èxit ja que "edició rere edició hem aconseguit augmentar el nombre d'establiments participants fins a arribar a la consolidació que significa la vintena de restaurants participants dels últims anys".

La presidenta dels sector de l'hostaleria de la Terra Alta també considera que l'increment de clients a les Jornades del Corder també ha sigut creixent al llarg de les quatre edicions que s'han celebrat fins ara, per la qual cosa el sector està il·lusionat amb l'edició d'enguany i confia aconseguir servir els mateixos o més menús de corder que l'edició de l'any passat.

Un altre fet que vol ressaltar Maria Rosa Vallespí és la "col·laboració" que s'ha aconseguit entre totes les parts implicades en l'porganització de les Jornades, la qual cosa és un dels factors decisius per a l'èxit d'aquesta iniciativa. La comunió existent entre les institucions públiques que donen suport a les Jornades, amb el Consell Comarcal de la Terra Alta al capdavant, els vint restaurants participants, els consells reguladors de les denominacions d'origen del vi i de l'oli, i l'Associació de Turisme Rural (establiments d'allotjament) de la Terra Alta, "facilita l'organització de les jornades i la seua promoció", segons l'opinió de M. Rosa Vallespí.


dijous, 19 de setembre de 2013

Comencen les V Jornades Gastronòmiques del Corder amb el pregó del músic Pep Sala


El dia 19 de setembre va tindre lloc a Arnes l'acte de presentació de les  V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, que se celebren entre el 20 de setembre i el 27 d'octubre de 2013 a 20 restaurants de la comarca. El músic Pep Sala va ser el protagonista de l'acte, ja que va ser el pregoner d'aquest certamen. En el seu parlament va aprofitar per lloar "la qualitat" del corder i de la resta de productes de la Terra Alta, entre els quals va esmentar el vi, l'oli i la mel. Pep Sala va finalitzar el seu discurs amb la interpretació de la cançó del grup Sau Boig per tuacompanyat a la guitarra pel músic de la Pobla de Massaluca, Max Sunyer.

En acabar els actes oficials, que van tindre lloc a la plaça de la Vila, sota els porxos de l'Ajuntament renaixentista d'Arnes, els vint restaurants participants a les jornades van oferir als assistents una degustació de punxades (tapes), acompanyada de vins i olis de la Terra Alta.

Aquestes jornades tenen com a objectiu divulgar les característiques del corder criat de manera extensiva pels pastors de la Terra Alta i, alhora, promocionar la resta de productes agroalimentaris de qualitat de la contrada, especialment el vi i oli, emparats en sengles denominacions d'origen, però també els embotits, la rebosteria, la mel, etc.
Tots els establiments participants a les jornades ofereixen als seus clients, durant un mes i una setmana, uns menús tancats en què el plat principal és a base de corder, cuinat de moltes maneres diferents, regats amb vins de la DO Terra Alta, i amb degustació d'oli de la DOP Terra Alta. Els preus dels menús oscil·len entre els 19 euros i els 35 euros.
La d'enguany és la quinta edició de les jornades, una fita que en opinió dels organitzadors significa la plena consolidació d'aquesta activitat. En opinió del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, la clau de l'èxit d'aquestes jornades rau en el fet que impliquen tant el sector primari, com el de la hostaleria i el turístic. "Amb les Jornades del Corder potenciem la ramaderia comarcal, però també el vi, l'oli i la resta de productes de qualitat. A més se'n beneficien els restaurants i els establiments d'allotjament i, de retruc, la resta d'agents del sector turístic ja que el nostre client aprofita l'estada per conèixer territori", va explicar Luz.

A banda  dels restaurants, en l'edició d'enguany de les jornades, hi col·laboren fins a disset establiments d'allotjament: hotels, càmpings, apartaments i cases rurals, que ja l'any passat es van sumar a la iniciativa oferint avantatges als comensals del menú del corder.

Tot plegat es pot consultar en un catàleg de 36 pàgines en què el públic troba una fitxa completa de cada restaurant i establiment participant, el contingut dels menús, el preu, l'horari i altres informacions d'interès. La publicació es completa amb les salutacions dels organitzadors i del pregoner, Pep Sala; informació sobre els vins i els olis de la Terra Alta; informació turística i un mapa de la comarca.

dilluns, 16 de setembre de 2013

El músic Pep Sala, pregoner de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

El dia 19 de setembre, a les 19.00, tindrà lloc l'acte de presentació de les  V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta (20 set-27 oct) a la plaça de la Vila d'Arnes. El músic Pep Sala serà l'encarregat de llegir el pregó inicial d'aquesta edició de les Jornades. L'organització convida tothom a assistir-hi.

En acabar els actes oficials, s'oferirà una degustació elaborada pels restaurants participants a les jornades, acompanyada de vins i olis de la Terra Alta.

Guia de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

S'ha publicat la guia de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, un catàleg de 36 pàgines en què el públic troba una fitxa completa de cada restaurant i establiment participant, el contingut dels menús, el preu, l'horari i altres informacions d'interès. La publicació es completa amb les salutacions dels organitzadors i del pregoner, Pep Sala; informació sobre els vins i els olis de la Terra Alta; informació turística i un mapa de la comarca.

La presentació de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta tindrà lloc a la plaça de la Vila d'Arnes, el 19 de setembre, a partir de les 19.00 hores, i anirà a càrrec del músic Catles Sala.

Descarrega la guia de les jornades.

dissabte, 14 de setembre de 2013

Vint restaurants de la comarca de la Terra Alta ofereixen menús gastronòmics a les V Jornades del Corder

Vint restaurants de la comarca participen a la quinta edició de les Jornades Gastronòmiques del Corder, que es desenvolupen entre el 20 de setembre i el 27 d'octubre d'enguany.  Aquesta iniciciativa té com a objectiu divulgar les característiques del corder criat pels ramaders de la Terra Alta i, alhora, promocionar la resta de productes agroalimentaris de qualitat de la contrada, especialment el vi i oli, emparats en sengles denominacions d'origen, però també els embotits, la rebosteria, etc.

Tots els establiments participants a les jornades ofereixen als seus clients, durant un mes i una setmana, uns menús tancats en què el plat principal és a base de corder, cuinat de moltes maneres diferents, regats amb vins de la DO Terra Alta, i amb degustació d'¡oli de la DOP Terra Alta. Els preus dels menús oscil·la entre els 19 euros i els 35 euros

La d'enguany és la quinta edició de les jornades, una fita que en opinió dels organitzadorssignifica la plena consolidació d'aquesta activitat. En opinió del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, la clau de l'èxt d'aquestes jornades rau en el fet que impliquen tant el sector primari, com el de la hostaleria i el turistic. "Amb les Jornades del Corder potenciem la ramaderia comarcal, però també el vi, l'oli i la resta de productes de qualitat. A més se'n beneficien els restaurants i els establiments d'allotjament i, de retruc, la resta d'agents del sector turístic ja que el nostre client aprofita l'estada per coneixer territori", ha explicat Luz.

A banda  dels restaurants, en l'edició d'enguany de les jornades, hi col·laboren fins a disset establiments d'allotjament: hotels, càmpins, apartaments i cases rurals, que ja l'any passat es van sumar a la iniciativa oferint preus avantatjosos als comensals del menú del corder.

Tot plegat es pot consultar en un catàleg de 36 pàgines en què el públic troba una fitxa completa de cada restaurant i establiment participant, el contingut dels menús, el preu, l'horari i altres informacions d'interès. La publicació es completa amb les salutacions dels organitzadors i del pregoner, Pep Sala; informació sobre els vins i els olis de la Terra Alta; informació turística i un mapa de la comarca.

Arnes acull el dia 19 de setembre la presentació de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

El dia 19 de setembre, a les 19.00, tindrà lloc l'acte de presentació de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta (20 set-27 oct) a la plaça de la Vila d'Arnes. El cantant Pep Sala serà l'encarregat de llegir el pregó inicial d'aquesta edició de les Jornades. L'organització convida tothom a assistir-hi.

En acabar els actes oficials, s'oferirà una degustació elaborada pels restaurants participants a les jornades, acompanyada de vins i olis de la Terra Alta.

Presentació de les Jornades del Corder a Tortosa


Tornen les Jornades del Corder de la Terra Alta: presentació de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta (20 set-27 oct) a la Cambra de Tortosa.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder