divendres, 10 d’octubre de 2014

Hostal Restaurant Ca l'Àngels, cuina típica a Prat de Comte

L'Hostal Restaurant Ca l'Àngels és la referència clàssica de l'hostaleria a la població de Prat de Comte, la vila més petitat de la comarca de la Terra Alta. Es tracta d'una casa d'hostes i de menjars que porta imprès el segell de les coses autèntiques, tant en el producte com en el servei i l'atenció al client.

El restaurant el regenta des de fa anys Robert Ramon, qui ens explica que la seua recepta es basa a oferir a la clientela plats de cuina tradicional catalana. Una cuina típica i arrelada al país i a la comarca, amb bon producte i una preparació acurada. Ramon posa com a exemple d'això els fesols amb salsa o els plats de llentilles i cigrons que preparen a la cuina de Ca l'Àngels per a il·lustrar algunes de les especialitats d'aquest establiment en les èpoques fredes de l'any. A l'estiu els plats varien, amb propostes més fresques i lleugeres, amb predomini de les amanides a base de productes de l'horta, amb acompanyament de fruits secs o de fruites.

Els plats principals de Ca l'Àngels són bàsicament carnívors: caldereta de corder, corder o pollastre amb verdures de temporada, fricandó... Unes especialitats que es combinen amb d'altres de gran acceptació entre la clientela de la casa, com ara la tripa, les potes o les galtes, consumides principalment durant l'hora de l'esmorzar, de l'esmorzar de forquilla, és clar.


dijous, 9 d’octubre de 2014

Restaurant Àngel, un establiment de confiança al Pinell de Brai

El Pinell de Brai, a la vora de les serres de Cavalls i Pàndols, és la seu del Restaurant Àngel, tot un clàssic de la gastronomia terraltina. Georgina Martí explica que l'establiment va començar sent un cafè i cinema, i amb el temps ha evolucionat fins a ser un dels restaurants amb més tradició de la comarca.

És un establiment de cuina casolana, que basa el seu èxit a oferir a la clientela producte de proximitat, ben elaborat i amb una excel·lent presentació. Georgina posa com a exemple d'aquesta manera de fer i d'entendre la cuina els plats a base de verdures de l'hort o el "corder de Prieto", en referència al cognom d'un ramader de bestiar oví més coneguts de la població, que serveixen al seu establiment.

Entre els plats més celebrats de la casa hi ha l'espatla de corder (ternasco), el conill amb caragols o els peus de porc amb rovellons. Els vins del Restaurant Àngel també són del poble i de la comarca.

En definitiva, l'Àngel és un establiment de plena confiança, amb una cuina tradicional, ben treballada, amb una presentació exquisida i amb un tracte professional i amable.






dimecres, 8 d’octubre de 2014

Restaurant Venta la Parra, carn a la brasa de llenya a Horta de Sant Joan

Les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta tenen cada any una parada obligada a la  Venta la Parra d'Horta de Sant Joan. Aquesta venta es troba ubicada a la carretera T-330, km 21, entre Prat de Comte i Horta., i és un dels establiments especialitats en carn de la comarca. L'edifici que acull el restaurant, un mas tradicional, amb façana de pedra, crida l'atenció als automobilistes que circulen per la carretera, atès el seu bon aspecte i bon estat de conservació. Un bon motiu per fer una aturada, gaudir de l'edifici i del paisatge i, sobretot, descobrir les bondats de la cuina de la casa.

Regentat per Lluís Gil Sebastià, aquest restaurant ofereix als seus clients bàsicament plats de carn a la brasa. Fan la brasa de llenya de cara al públic, la qual cosa dóna un valor afegit a l'establiment. És un restaurant familiar, tal com explica Paquita Sebastià, la mare de Lluís, que participa des que va obrir portes, ara fa tres anys a les Jornades del Corder.

La qualitat i la traçabilitat del corder que se serveix al menjador de la Venta la Parra estan garantides. A la família Gil-Sebastià, el pare té cura dels ramats de corders; la mare es fa càrrec de la carnisseria, i el fill s'ocupa de portar el restaurant. Per tant, criança, comercialització i preparació de la carn.  Els corders que cuinen a la Parra pasturen i s'alimenten de cereal, amb la qual cosa es garanteix una carn de molta qualitat, que té potenciat el seu sabor gràcies a l'acció de la brasa de llenya.

dilluns, 6 d’octubre de 2014

Hotel Restaurant Miralles, un clàssic de la bona taula a Horta de Sant Joan


L'Hotel Restaurant Miralles és tot un clàssic de la bona taula a Horta de Sant Joan. Regentat des de fa 39 anys per Salvador Miralles i la seua família, aquest establiment és tota una institució en el panorama gastronòmic local i comarcal. 
Miralles participa des del primer dia a les Jornades Gastronòmiques del Corder, igual com ho fa en totes les iniciatives vinculades a la gastronomia i a la promoció turística de la contrada . A seua casa, els plats de carn sempre han tingut un protagonisme molt especial, ja que els Miralles de d'antic han tingut ramats, la qual cosa garanteix la màxima qualitat del producte que preparen al restaurant. Salvador Miralles explica que el corder de la Terra Alta és especialment saborós perquè pastura al camp i menja herba i herbes aromàtiques; fa exercici... per la qual cosa la carn assoleix un sabor característic. A més a més, els corders i el bestiar en general de la Terra Alta no pateix estrès a l'hora del sacrifici, ja que s'eviten els desplaçaments llargs del bestiar  per anar a l'escorxador.
L'Hotel Restaurant Miralles  (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 55 55) ofereix sempre un servei acurat al nombrós públic que el visita durant l'any. La carta del restaurant incorpora sempre productes locals i de temporada, com és el cas del corder o, a la tardor, els botets. 
Però no podem deixar d'esmentar el crestó, la veritable especialitat de la casa. Es tracta d'un cabrit castrat, també d'elaboració i criança pròpies, que gairebé només es pot degustar en aquest establiment d'Horta de Sant Joan, ja que pràcticament és un plat que s'ha perdut. 
Altres delícies amb les quals ens obsequia aquest establiment són les costelletes de cabrit arrebossades, el cabridet al forn, el xoriç de cabra o el formatge de cabra, entre d'altres.

divendres, 3 d’octubre de 2014

Mas del Cigarrer, restaurant i allotjament rural a les portes d'Horta de Sant Joan


La ruta gastronòmica per Horta de Sant Joan té una de les opcions més interessant en un restaurant situat fora vila. Es tracta del Restaurant i Allotjament Rural Mas del Cigarrer, situat a la carretera entre Bot i Horta. Són tres bonics edificis de pedra que criden a aturar-s'hi a les persones que circulen per la via. És un restaurant però també un allotjament agroturístic, envoltat de natura i vegetació, a una distància equidistant entre Bot i Horta.

Per les Jornades del Corder, aquest establiment oferix uns aperitius de benvinguda, una amanida de tardor amb formatge de cabra i codonyat, i com a plat principal el ternasco amb panses i reducció de xerès. De postres, un trio de sorbets amb salsa de gerds, per tancar un àpat memorable. El celler del menú s'enceta amb una referència de l'Agrícola Sant Josep de Bot: Clot d'Encís; continua amb una marca de la Bodega Horta (Racó del Convent) i acaba altre cop amb un vi de Bot, la mistela negra del Llàgrimes de Tardor.

Ah, i aquest cap de setmana, Horta de Sant Joan celebra la Festa del Mostillo, en el marc dels actes de La Dolça Tardor, un bon motiu per visitar la capital dels Ports de la Terra Alta.


dimecres, 1 d’octubre de 2014

Restaurant Can Joan, la cuina de sempre a Horta de Sant Joan


Horta de Sant Joan és la vila més turística de la Terra Alta. Situada al massís dels Ports, cada cop és més visitada per excursionistes i amants de la natura. Horta concentra una notable oferta d'empreses de serveis turístics, entre les quals un bon nombre de restaurants, hotels, apartaments i establiments de lloguer de bicicletes per a gaudir amb intensitat de la Via Verda, entre d'altres..

El Restaurant Can Joan, situat a l'avinguda dels Ports, 41, és una de les cases de mejars més conegudes de la població. Tere Malràs, la seua propietària, explica que "nosaltres fem la cuina casolana de sempre. Posem l'olla al foc al matí i elaborem els nostres plats amb paciència i amb el temps que necessiten".

Algunes de les especialitats de la casa són la col amb patata i amb carn de porc o olla barrejada, plats d'aquells que la veu popular ha tingut a ve de batejar com a "de gra fort", d'aquells plats que alimenten pels seus ingredients i també per la intensitat del seu gust.

La carn de corder també pren protagonisme a la carta i al menú de Can Joan, un establiment que ja compta amb una trajectòria de 15 anys i que ens promet una bona experiència gastronòmica amb la bona companyia de "la cuina de sempre".

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder