divendres, 25 de setembre del 2015

El pregó del restaurador Salvador Miralles inaugura les VII Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

L'església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d'Ebre va acollir el dijous 17 de setembre l'acte inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder, que es desenvoluparan a 16 restaurants de la comarca entre 18 de setembre i el 25 d'octubre de 2015. Les jornades tenen com a objectiu promocionar la carn de corder produïda a la comarca i la resta de productes agroalimentaris de qualitat de la zona, especialment el vi i l'oli, però també l'embotit, la mel, la fruita seca i els dolços.

L'acte el van presidir el president comarcal, Carles Luz, i l'alcalde de Corbera d'Ebre, Antonio Àlvarez, acompanyats de representants de les entitats col·laboradores de les jornades, entre els quals el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen vinícola Terra Alta, Joan Arrufí, qui també va fer ús de la paraula. El protagonisme de l'acte, però, el va tindre el restaurador Salvador Miralles, de l'Hotel Miralles d'Horta de Sant Joan, qui va ser encarregat de fer el pregó coincidint amb la seua jubilació.

Miralles, un dels empresaris del sector de l'hostaleria i del turisme més destacats de la comarca, va explicar la seua llarga trajectòria professional en aquest sector, però també es va referir a la seua activitat professional com a pastor i ramader. En aquest punt, Salvador Miralles va explicar les qualitats del corder terraltí, uns animals que pasturen al camp, que fan exercici i que són sacrificats a la mateixa comarca, sense patir l'estrès dels transports llargs cap a l'escorxador. També va tindre paraules de lloança per al vi de la Terra Alta, un producte que en els últims anys ha experimentat un salt qualitatiu molt remarcable i que, en opinió de Miralles, representa tot un orgull per a la contrada.
La presentació de les Jornades del Corder va finalitzar amb una degustació de punxades elaborades pels restaurants participants, acompanyades de vi de la denominació d'origen (DO) Terra Alta i d'un tast doli de la denominació d'origen protegida (DOP) Terra Alta. Els 16 restaurants participants, de 10 municipis de la Terra Alta, oferiran als seus clients uns menús especials on la base del plat principal és la carn de corder, acompanyat dels altres productes agroalimentaris de qualitat produïts a la Terra Alta, com ara el vi i l'oli, tots dos emparats per les respectives denominacions d'origen. També es compta amb la participació de 7 carnisseries de cinc poblacions per tal de promocionar la carn del corder comarcal entre els consumidors finals.

Per divulgar i animar a la participació a les Jornades, s'ha editat una guia de 28 pàgines on es fa l'explicació de cadascun dels menús, dels restaurants i dels establiments d'allotjament i carnisseries participants, del preu dels àpats, etc. La publicació es complementa amb informació de la DOP de l'Oli de la Terra Alta i una guia de tots els cellers de la DO de la Terra Alta. A més, també incorpora informació turística i un recull d'una dotzena de festes gastronòmiques i artesanals que se celebren al llarg de l'any a la Terra Alta.

L'organitzador del certamen és el Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Rural de la comarca, els consell reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, i el suport del Grup de Sanejament Ramader d'Oví i Cabrum de la contrada.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder