dimecres, 30 de setembre de 2015

Aquesta setmana, a Horta de Sant Joan, la Dolça Tardor, la Festa del Mostillo i les Jornades del Corder

Horta de Sant Joan és una població que sempre ve de gust visitar. Els seus paratges, el seu nucli antic, les seues gents i els seus restaurants són atractius més que suficients per destinar uns dies a gaudir dels al·licients que ofereix la població dels Ports.

Aquest cap de setmana és el moment ideal per fer una escapadeta a Horta de Sant Joan, amb motiu de les activitats que ens han preparat en el marc de la celebració de la Dolça Tardor i de la Festa del Mostillo, que tindran lloc el diumenge dia 4 d'octubre.

Es tracta d'uns certàmens agradables i disteses, ideals per a visitar en família. De ben segur que després de visitar les parades, participar en les activitats i degustar el dolç mostillo, ens vindrà la gana, per la qual cosa l'estada a Horta ben bé pot tindre un bon colofó amb un bon dinar del corder a un dels dos restaurants que participen a l'edició 2015 de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta: Hotel Restaurant Miralles i Restaurant Venta la Parra.

Aquí us presentem l'oferta gastronòmica que us han preparat. Bon cap de setmana i bon profit.







Restaurant Cal Pelegrí, de Corbera d'Ebre, participa un any més a les Jornades del Corder

És tardor, és temps de corder. Setze restaurants de laTerra Alta participen a les Jornades Gastronòmiques del Corder 2015. Joan, de Cal Pelegrí de Corbera d'Ebre, ens presenta el menú que ha preparat per a l'ocasió.

El Restaurant Ginebrals, de Gandesa, ens presenta una recepta de corder amb motiu de les Jornades del Corder 2015

El Restaurant Ginebrals, de Gandesa, ens presenta una recepta de corder amb motiu de les Jornades del Corder de la Terra Alta 2015. Ens explica la recepta Anna Palomé, la cap de sala del restaurant.











POTETES DE CORDER CRUIXENT AMB AMANIDA DE NAPS SALSAFINS

Ingredients per a 4 persones:

(Potetes de corder)
-16 potetes de corder.
-1 buquet vegetal (api, porro, pastanaga, fulla de llorer).
-2 porros picats fins ben sofregits i salpebrats per amanir els peus cuits.
-Kikos triturats.

(Per a la amanida)
-100 g de naps salsafins tallats allargats i fins.
-20 g de gingebre fresc ratllat.
-Porradell picat fi.
-Brots d’enciams, oli d’oliva verge sal i pebre blanc.

(Per a la salsa picant)
-150 g de ceba picada fina.
-300 g de tomàquet madur ratllat i sense granes.
-1 bitxo petit.
-500 g del brou de la cocció.

Preparació
Poseu els potetes netes (repasseu-les amb un ganivet i partiu-les pel mig) en una olla ampla amb aigua abundant. Quan comenci a bullir, canvieu l’aigua i repetiu l’acció fins a tres vegades, a l’ultima hi poseu el boquet vegetal. Quan bulli, escumeu-ne la superfície. Salpebreu-ho i deixeu-hop coure tapat durant 4 h a foc lent.
Deixeu-ho refredar. Desosseu les potetes i poseu-les en un motle folrat amb film; afegiu-hi el porro sofregit i tapeu-lo i refrigereu-lo.
Barregeu les tires fines de nap salsafins amb el gingebre, l'oli, la sal i el pebre, deixeu-ho marinar a la nevera durant 30’. Finalment, ho afegiu als brots d’enciam .
Sofregiu la ceba i el tomàquet fins que quedi confitat. Afegiu-hi el bitxo i el brou de cocció de les potetes i deixeu-ho coure a foc lent uns 15’. Tritureu-ho, passeu-ho per colador xinès i i reserveu-ho.

Muntatge del plat
Talleu el peu quallat a rectangles, unteu-lo amb oli, sal i pebre, i arrebosseu-ho amb el kikos triturats i poseu-ho tot en una safata amb paper de cuina al forn a 190º uns 8’.
Col·loqueu-ho al plat amb una mica de salsa picant i l’amanida al costat.



divendres, 25 de setembre de 2015

Setze propostes gastronòmiques per gaudir de la carn de corder aquest cap de setmana a la Terra Alta

















Les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta 2015 són notícia


Consulta la Guia de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

Clica la imatge per veure els establiments participants a les Jornades

L'Hotel Vilar Rural d'Arnes ens presenta la recepta de les Jornades del Corder 2015

El xef Robert Obregón, de l'Hotel Vilar Rural d'Arnes ens presenta la recepta amb la qual aquest establiment participa a les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta 2015.



ESPATLLA DE XAI AL FORN AMB PATATES AMB HERBES DELS PORTS I MEL D'ARNES 

Per a fer aquesta recepta per a 4 persones necessitarem els següents ingredients

- 2 espatlles de xai tallades per la meitat 
- 5/6 grans d’all 
- 750 g de patates 
- 200 ml de conyac 
- 200 g de ceba en juliana 
- 100 ml d’oli verge extra
- 200 g de tomàquet triturat 
- Sal 
- Romer i timó del Ports 
- 100 g de mel d’Arnes 

Preparació:

Per a començar farem un sofregit confitant la ceba en una cassola amb un rajolí d’oli. Un cop rossa, li afegirem el tomàquet i deixarem coure uns 20 minuts fins que quedi ben concentrat. Ho retirem del foc i ho reservem. A part, pelarem les patates i les tallarem a rodanxes gruixudes i les disposarem sobre el sofregit. 

Tot seguit, col·loquem les espatlles a sobre i ho salem generosament. Disposem també a la cassola els grans d’all, col·loquem les rames de romer i de timó, i ho reguem tot amb el conyac i amb l’oli restant. Ja nomes ens falta coure-ho tot al forn. Primer a 200º uns 15 minuts, llavors abaixem la temperatura a 180º i continuem la cocció 35 minuts més i, finalment, posem la mel sobre el corder i li donem 10 minuts més de forn i ho retirem. Ja ho podem posar als plats amb la base de patata al fons, les espatlles al damunt, ho reguem tot amb la salsa resultant i ja ho podem servir.








Fernando Suñé, de la Carnisseria Pilar, de Batea, amb les Jornades del Corder de la Terra Alta

Fins al 25 d'octubre, setze restaurants i set carnisseries de la Terra Alta t'esperen a les Jornades Gastronòmiques del Corder. T'ho recomana Fernando Suñé, de la Carnisseria Pilar, de Batea, un dels establiments que col·labora amb les jornades i on podràs adquirir carn de corder de qualitat.

Carrer del Centre, 1; tel. 977 43 00 32 , Batea

L'Hotel Restaurant Can Josep de Bot ens presenta la recepta de les Jornades del Corder 2015


Josep Montoya, xef de l'Hotel Restaurant Can Josep de Bot ens presenta la recepta amb la qual el seu establiment participa a les de les Jornades del Corder 2015:

CORDER CONFITAT I ESQUEIXAT ACOMPANYAT DE PURÉ DE MONIATO I SALSA DEL ROSTIT 

Ingredients: 

- 1 kg de cuixa de corder
- Ceba morada
- 2 grans d’all
- Moniatos
- Oli d’oliva
- Sal
- 1 got de vi blanc

Preparació: 

Coem la cuixa de corder sencera al forn a baixa temperatura, a 63 graus C durant 24 hores amb l’all , la ceba i, a mitat cocció, posam un got de vi blanc. A part, bullim els moniatos amb aigua i quan estiguin cuits els pelem i els aixafem amb la forquilla fent un puré.

La ceba que hem posat al forn, quan està ben cuita i rostida, la posam en una paella i l’acabem de rostir lentament. Quan agafi el color fosc del rostit, afegim la cuixa de corder esqueixada.

Posar-ho al plat al gust del cuiner/a. Podem afegir uns bolets per arreglar el plat.



Maria Rosa Vallespí, del Nou Moderno de Vilalba, amb les Jornades del Corder

Fins al 25 d'octubre, setze restaurants de la comarca de la Terra Alta  t'esperen a les Jornades Gastronòmiques del Corder 2015. T'ho recomana Maria Rosa Vallespí, del Restaurant Nou Moderno de Vilalba dels Arcs, un establiment guardonat amb  premi nacional al millor restaurant enoturístic de Catalunya 2015.

El pregó del restaurador Salvador Miralles inaugura les VII Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

L'església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d'Ebre va acollir el dijous 17 de setembre l'acte inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder, que es desenvoluparan a 16 restaurants de la comarca entre 18 de setembre i el 25 d'octubre de 2015. Les jornades tenen com a objectiu promocionar la carn de corder produïda a la comarca i la resta de productes agroalimentaris de qualitat de la zona, especialment el vi i l'oli, però també l'embotit, la mel, la fruita seca i els dolços.

L'acte el van presidir el president comarcal, Carles Luz, i l'alcalde de Corbera d'Ebre, Antonio Àlvarez, acompanyats de representants de les entitats col·laboradores de les jornades, entre els quals el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen vinícola Terra Alta, Joan Arrufí, qui també va fer ús de la paraula. El protagonisme de l'acte, però, el va tindre el restaurador Salvador Miralles, de l'Hotel Miralles d'Horta de Sant Joan, qui va ser encarregat de fer el pregó coincidint amb la seua jubilació.

Miralles, un dels empresaris del sector de l'hostaleria i del turisme més destacats de la comarca, va explicar la seua llarga trajectòria professional en aquest sector, però també es va referir a la seua activitat professional com a pastor i ramader. En aquest punt, Salvador Miralles va explicar les qualitats del corder terraltí, uns animals que pasturen al camp, que fan exercici i que són sacrificats a la mateixa comarca, sense patir l'estrès dels transports llargs cap a l'escorxador. També va tindre paraules de lloança per al vi de la Terra Alta, un producte que en els últims anys ha experimentat un salt qualitatiu molt remarcable i que, en opinió de Miralles, representa tot un orgull per a la contrada.
La presentació de les Jornades del Corder va finalitzar amb una degustació de punxades elaborades pels restaurants participants, acompanyades de vi de la denominació d'origen (DO) Terra Alta i d'un tast doli de la denominació d'origen protegida (DOP) Terra Alta. Els 16 restaurants participants, de 10 municipis de la Terra Alta, oferiran als seus clients uns menús especials on la base del plat principal és la carn de corder, acompanyat dels altres productes agroalimentaris de qualitat produïts a la Terra Alta, com ara el vi i l'oli, tots dos emparats per les respectives denominacions d'origen. També es compta amb la participació de 7 carnisseries de cinc poblacions per tal de promocionar la carn del corder comarcal entre els consumidors finals.

Per divulgar i animar a la participació a les Jornades, s'ha editat una guia de 28 pàgines on es fa l'explicació de cadascun dels menús, dels restaurants i dels establiments d'allotjament i carnisseries participants, del preu dels àpats, etc. La publicació es complementa amb informació de la DOP de l'Oli de la Terra Alta i una guia de tots els cellers de la DO de la Terra Alta. A més, també incorpora informació turística i un recull d'una dotzena de festes gastronòmiques i artesanals que se celebren al llarg de l'any a la Terra Alta.

L'organitzador del certamen és el Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Rural de la comarca, els consell reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, i el suport del Grup de Sanejament Ramader d'Oví i Cabrum de la contrada.

Les VII Jornades del Corder de la Terra Alta tindran lloc des del 18 de setembre fins el 25 d'octubre de 2015

La Terra Alta es prepara per a la celebració de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder, que tindran lloc des del 18 de setembre fins el 25 d'octubre de 2015. En aquesta edició s'hi han sumat un total de 16 restaurants de la comarca, els quals oferiran als seus clients uns menús especials on la base del plat principal serà la carn de corder i d'altres productes agroalimentaris de qualitat produïts a la Terra Alta, com ara el vi i l'oli, tots dos emparats per les respectives denominacions d'origen.

També es comptarà amb la participació de 7 carnisseries de la comarca promocionant la carn del corder. Per promocionar les Jornades i per informar els clients, s'ha editat una guia de 28 pàgines on es farà l'explicació de cadascun dels menús, dels restaurants i dels establiments d'allotjament i carnisseries participants, del preu dels àpats, etc. La publicació es complementa amb informació de la DOP de l'Oli i una guia de tots els cellers de la DO de la Terra Alta. A més, també hi haurà informació turística de la comarca.

El tret de sortida d'aquestes VII Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta anirà a càrrec del restaurador d'Horta de Sant Joan Salvador Miralles. L'organitzador del certamen és el Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Rural de la comarca, els consell reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, i el suport del Grup de Sanejament Ramader d'O
ví i Cabrum de la Terra Alta.

Salvador Miralles presentarà les Jornades del Corder de la Terra Alta d'enguany

El restaurador d'Horta de Sant Joan Salvador Miralles serà l'encarregat de presentar l'edició d'enguany de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta. Serà en un acte que tindrà lloc el dia 17 de setembre, a les 19.00 h, a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre.

Presenten el cartell de la VII edició de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

El Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Rural de la comarca, els consell reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, i el suport del Grup de Sanejament Ramader d'Oví i Cabrum de la Terra Alta, han presentat plegats el cartell de la VII edició de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, que tindran lloc entre el 18 de setembre i el 25 d'octubre de 2015.

El cartell, com en totes les edicions anteriors, ha estat dissenyat per l'artista de Corbera d'Ebre Josep Cañada. En aquesta edició s'hi han sumat un total de 16 restaurants de la comarca, els quals oferiran als seus clients uns menús especials on la base del plat principal serà la carn de corder i d'altres productes agroalimentaris de qualitat produïts a la Terra Alta, com ara el vi i l'oli, tots dos emparats per les respectives denominacions d'origen.

També es comptarà amb la participació de 7 carnisseries de la comarca promocionant la carn del corder. Per promocionar les Jornades i per informar els clients, s'editarà una guia de 28 pàgines on es farà l'explicació de cadascun dels menús, dels restaurants i dels establiments d'allotjament i carnisseries participants, del preu dels àpats, etc.

La publicació es complementa amb informació de la DOP de l'Oli i una guia de tots els cellers de la DO de la Terra Alta. A més, també hi haurà informació turística de la comarca. El tret de sortida d'aquestes VII Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta serà el dia 17 de setembre, i la presentació anirà a càrrec del restaurador d'Horta de Sant Joan Salvador Miralles.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder